Uzm. Dyt. Özgür G.
Yayın Tarihi: 25.06.2024 | Güncelleme Tarihi: 25.09.2024

Bebeklerde Ateşi Ne Düşürür? Evde Ateşi Düşürmenin Yolları

Yenidoğanların ve bebeklerin bağışıklık sistemleri henüz tam olarak gelişmediği için bakteriyel ve viral enfeksiyonlara karşı daha savunmasız olabilir. Bebeklerde ateş, genellikle vücudun enfeksiyonlarla mücadele etmek için gösterdiği doğal bir tepkidir ve çoğu zaman ciddi bir sağlık sorununun belirtisi değildir. Yine de bu durum anne babalar için endişe verici bir durum olabilir. Bebeklerde ateş düşürme konusunda bilgi sahibi olmak, anne babaların bu durumla daha kolay başa çıkmasına yardımcı olabilir. İçeriğimizi okuyarak bebeklerde ateşin nedenleri, belirtileri ve ateş düşürme yöntemleri hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

İçerikler (Gizle-)
  1. Bebekler Neden Ateşlenir?

  2. Bebeklerde Ateşlenme Belirtileri Nelerdir?

  3. Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?

    1. Bulunduğunuz Ortamı Serinletin

    2. Ilık Suyla Banyo Yaptırın

    3. Hafif ve Hava Alan Kıyafetler Giydirin

    4. Bol Bol Sıvı Verin

  4. Bebeklerde Ateşi En Hızlı Ne Düşürür?

  5. Bebeklerde Ateş Nereden Ölçülür?

  6. Bebeklerde Ateş Kaç Olmalı?

  7. Bebeklerde Ateş Durumunda Ne Zaman Doktora Başvurmalısınız?

Bebekler Neden Ateşlenir?

Bebeklerin vücutları daha metabolik olarak aktif olduğundan vücut sıcaklıkları doğal olarak yetişkinlerden daha yüksek olabilir. Bebeklerde ateş, tek başına bir hastalık değil bir semptomdur. Vücudun bir hastalıkla savaştığını ve bağışıklık sisteminin çalıştığını gösterir. Ateşin nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Bebeklerde ateş, genel olarak bağışıklık sisteminin bakteriyel veya viral enfeksiyonlarla savaşması sonucu ortaya çıkar. Bebeklerde soğuk algınlığı, grip gibi viral enfeksiyonlar, daha sık ateşe neden olur.
  • Bebeklerde boğaz enfeksiyonu, kulak enfeksiyonu ve zatürre,  ateşe neden olan hastalıklar arasında yer alır. 
  • Beyin ve omurilik enfeksiyonu olan menenjit, viral veya bakteriyel olarak gelişebilen ve yüksek ateşle ortaya çıkan çok ciddi bir hastalıktır.
  • Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonları da yüksek ateşe neden olabilen ve zaman zaman geç fark edilebilen bir durumdur.
  • Rutin aşılar da bebeklerde ateş nedenleri arasında yer alır. Ateş, aşıdan 12 saat sonra ortaya çıkabilir ve 2-3 gün sürebilir.
  • Bebeklerin ateş; uzun süre ağlama, güneş altında oturma veya oyun oynama gibi nedenlerle de geçici olarak yükselebilir. Bebekleri hava koşullarına uygun giydirmek, onları sıcak havadan ve direkt güneş ışınlarından uzak tutmak, vücut sıcaklıklarını düzenlemeye yardımcı olur. 
  • Diş çıkaran bebeklerde ateş hafif yükselebilir ancak sanılanın aksine diş çıkarmaya bağlı ateş 38°C üzerine çıkmaz.1 2

Bebeklerde Ateşlenme Belirtileri Nelerdir?

Bebeğinizin ateşi olduğunda tenine dokunduğunuzda sıcaklığı hissedebilirsiniz Ayrıca bebeğiniz, normalden daha huzursuz ve huysuz olabilir. Yeni doğan bebeklerde ateş belirtileri, daha büyük bebeklerle aynıdır. Bebeklerde ateşin diğer belirtileri şunlardır:

  • Bebeklerde burun akıntısı
  • Uyku düzeninde bozulma
  • İştahsızlık
  • Ağlama
  • Çevreye ilgi kaybı
  • Nefes alırken zorlanma
  • Ciltte döküntü
  • Ensede sertlik1

Bebeklerde Ateşlenme Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?

Üç aylıktan küçük bebeğinizin ateşi varsa ateşi düşürmek için harekete geçmeden ve hiç vakit kaybetmeden çocuk doktorunuza başvurmanız gerekir. Daha büyük bebeklerde ateş düşürme için aşağıdaki ipuçlarını deneyebilirsiniz:

Bulunduğunuz Ortamı Serinletin

Sıcaklık kaynaklı ateşi önlemek için evinizi ve bebeğinizin odasını her zaman serin tutmaya çalışın. Bebeğinizin ateşi yüksek olduğunda bulunduğunuz odanın camlarını açarak, odanın klima ya da vantilatörle serinlemesini sağlayarak vücut ısısının düşmesine yardımcı olabilirsiniz. Sıcak ve güneşli bir ortamdaysanız daha serin ve gölgeli bir yere geçmeniz ateşin düşmesini sağlayabilir.

Ilık Suyla Banyo Yaptırın

Ateşli bebeğinize ılık su ile sünger banyosu yaptırabilirsiniz. Su sıcaklığını kolunuzun iç kısmını suya değdirerek kontrol edebilir ya da banyo termometresi kullanabilirsiniz. Bebeğinizin ateşini düşürmek için soğuk su kullanmaktan kaçının, çünkü soğuk su titremeye yol açarak vücut sıcaklığını daha da artırabilir.

Hafif ve Hava Alan Kıyafetler Giydirin

Bebeklerde ateş düşürme için alınabilecek önlemlerden biri de bebeğin üstündeki ekstra giysileri çıkarmak, ona hafif ve ince kıyafetler giydirmektir. Yaz aylarında ateşli bebeğinizin sadece bebek beziyle durmasına da izin verebilirsiniz. Uyuduğunda üstünü hafif bir müslin bezle örtebilirsiniz.

Bol Bol Sıvı Verin

Ateşin neden olabileceği dehidrasyonu önlemek ve vücut sıcaklığını düşürmek için bebeğinize yeterince sıvı verin. Bu sıvılar, bebeğinizin yaşına bağlı olarak anne sütü, devam sütü ya da su olabilir. Dehidrasyonu kontrol etmek için bebeğinizin ağlarken gözyaşı döküp dökmediğini, dudaklarının ve ağzının nemli olup olmadığını kontrol edin.

Bu yöntemleri denedikten sonra ateşi düzenli aralıklarla kontrol etmeye devam edin. Bebeğinizin ateşi düşmüyorsa, ateşe halsizlik, keyifsizlik ve iştahsızlık eşlik ediyorsa doktorunuza ulaşarak destek alabilirsiniz. 1 3 4

Bebeklerde Ateşi En Hızlı Ne Düşürür?

Tüm bu önlemler bebeğinizin ateşinin hızla düşmesine yardımcı olabilir. Aldığınız önlemlere rağmen bebeğinizin ateşi düşmüyorsa çocuk doktorunuzla iletişim kurabilir, bebeğinizin yaşına göre önerdiği doz ve sıklıkla ateş düşürücü ilaçlar kullanabilirsiniz. Ateş düşürücü ilaç kullanımı öncesi doktora danışmak büyük önem taşır.3

Bebeklerde Ateşi En Hızlı Ne Düşürür?

Bebeklerde Ateş Nereden Ölçülür?

Bebeklerde ideal ateş ölçüm yöntemi yaşa göre değişir. 3 aydan küçük bebeklerde rektal ateş ölçümü en iyisidir. 3 - 6 aylık bebeklerde ateş rektal yöntemle ölçülebilir ancak alın veya koltuk altı yöntemi de kullanılabilir. 6 ay-3 yaş arasındaki çocuklarda rektal ateş ölçümü idealdir ancak alın, kulak veya koltuk altı yöntemi de kullanılabilir. 4 yaş ve üzeri çocuklarda çocuk termometreyi doğru bir şekilde dilinin altında tutabiliyorsa, oral ateş ölçümü en iyisidir. Aksi takdirde diğer yöntemler kullanılabilir. (5) Peki, ateş hangi sıklıkla ölçülür? Yenidoğan bebeğiniz hasta görünüyorsa ateşini 2-4 saat arayla kontrol etmek uygun olacaktır.5

Bebeklerde Ateş Kaç Olmalı?

Bebeklerde normal vücut sıcaklığı, 36.1°C ila 37.9°C arasında değişir. Vücut sıcaklığının 38°C ya da daha yüksek olması, ateş olarak kabul edilir. Yenidoğanlar hastalandıklarında vücut sıcaklıklarını düzenlemekte zorlanabilir. Bu durum, ateşlerinin düşmesine de neden olabilir. Eğer yenidoğan bebeğinizin ateşi 36°C’den düşükse doktorunuzu arayın.1 3

Bebeklerde Ateş Durumunda Ne Zaman Doktora Başvurmalısınız?

Bebeğinizin ateşine aşağıdaki durumlardan biri eşlik ediyorsa çocuk doktorunuzu arayın ve tıbbi yardım alın:

  • Bebek 3 aylıktan küçükse,
  • 0 - 2 yaş bebeklerde ateş diğer semptomlar olmadan ateş, 24 saatten uzun sürüyorsa,
  • Bebek çok ağlıyorsa, bir türlü sakinleşmiyorsa, aşırı halsiz ve keyifsiz görünüyorsa, 
  • Ateş 40°C üzerine çıkarsa,
  • Ateş düşürücü ve antibiyotik kullanımına rağmen bir-iki gün içinde iyileşme belirtisi görülmediyse,
  • Bebekte dudak ve ağız kuruluğu ya da bıngıldağın çökmesi gibi dehidrasyon belirtileri varsa,
  • Bebeğin bilinen bir bağışıklık sistemi sorunu varsa,
  • Ateşle birlikte kusma ve ishal de görülüyorsa,
  • Vücutta nedeni açıklanamayan döküntüler varsa çocuk doktorunuza başvurabilirsiniz.

6 ay-5 yaş arası bebeklerin %2-5’inde yüksek ateş, havale nöbetine neden olabilir. Bu durumda nöbet biter bitmez en yakın acil servise başvurmak gerekir.1

Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Benzer Blog Yazıları

Uzm. Dyt. Özgür G.
17.07.2024

Bebekler Neden Terler?

Bebeklerde terleme tıpkı yetişkinler ve çocuklarda olduğu gibi vücudun ısınan hücre ve dokuları serinletmesinin doğal bir yoludur.

Uzm. Dyt. Özgür G.
17.07.2024

Kolik Bebek Nedir? Kolik Bebek Belirtileri Nelerdir?

Yenidoğan bebeğiniz nedenini anlayamadığınız bir şekilde, düzenli olarak ağlama nöbetleri mi geçiriyor?

 

Uzm. Dyt. Özgür G.
12.07.2024

Yenidoğan Bebek Bakımı Nasıl Yapılır?

Yenidoğan bakımı, bebeği yaşamın ilerleyen dönemlerine hazırlamayı sağlar ancak bebeğin doğduğu ilk günler ebeveynler için endişe verici olabilir. 

Uzm. Dyt. Özgür G.
12.07.2024

Bebeklerde Nefes Darlığı Neden Olur?

Yenidoğan bebekler nefes alırken alışılmışın dışında sesler çıkarabilir ve solunumları düzenli olmayabilir.

Uzm. Dyt. Özgür G.
26.06.2024

Bebeklerde Mide Üşütmesi Neden Olur?

Bebeklerde mide üşütmesi, özellikle yeni anne babalar için endişe verici bir durum olabilir.

Uzm. Dyt. Özgür G.
26.06.2024

Bebeklerde Uyku Problemi Neden Olur

Bebekler doğdukları andan itibaren 24 saatlik zaman diliminin çoğunu uykuda geçirir.

Uzm. Dyt. Özgür G.
26.06.2024

Bebeklerde Bağışıklık Sistemini Güçlendirme

Bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmeleri için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaları son derece önemlidir.

Uzm. Dyt. Özgür G.
25.06.2024

Bebeklerde Göz Sulanması Kaşıntı Neden Olur?

Bebeklerde göz sulanması ve kaşıntı, sık görülen ve çeşitli nedenlere bağlı olabilen bir durumdur.

SATIN ALMA

Noktaları

Aşağıda belirtilen il ve ilçe bilgilerini seçerek, size en yakın eczane adreslerine ulaşabilirsiniz.

İL

İLÇE